Sjøspeiding – et speidereventyr

Bestum sjøspeiderne båt i solnedgangen

Det alle sjøspeidere gleder seg til er sommertidens tokt. Et tokt er en lengre seiltur over flere dager som krever mye kunnskap og planlegging, men som bringer masse moro og mange nye opplevelser. Som sagt må vi kunne mye og planlegge en del før vi legger ut på en langtur, og det er dette vi bruker de vanlige speidermøtene våre på.

Vedlikehold av båt, motor, tau og seil er essensielt arbeid om våren. Dekket skal pusses, kjølen skal stoffes, olje skal byttes, tau må spleises og seil må sjekkes. Hver vår jobber speiderne mot merkene som heter Båtpussemerket, motormerket og andre merker som har med vedlikehold å gjøre, slik at de og båtene er helt klare for seilsesongen. Så, når endelig solen titter frem, isen går, sommerbrisen rusker i håret og kjølen treffer havet, er alle sjøspeiderne i ekstase og gira på å heise seilene.

Under seil

Hele sommersesongen foregår møtene i båt. Noen er i patruljebåter, noen i store skøyter, og andre i små følgebåter. Patruljene fordeles ofte i hver sin patruljebåt, som er en mellomstor seilbåt det er lov å seile uten båtførerprøven. Peffene får mye ansvar i ung alder, og det er derfor viktig med en følgebåt. I følgebåten finner man en voksen leder eller rover med en radio speiderne kan kommunisere over om de trenger hjelp eller er usikre på hva de skal gjøre.

For å gå under seil er det mye vi må lære, og selv om man har vært speider lenge, kan man alltid lære noe nytt. Navigasjon, sjøvett, og seilføring er noe av det vi må kunne utpå havet, men vi må også lære tillegging, hvordan motoren funker, og godt sjømannskap for å fungere godt i havner. På sjøen kommer sikkerhet alltid først, og derfor må vi ofte vente på været, seile innaskjærs eller redusere seilføringen. Altså er vurderingsevner noe vi får øvd oss en god del på.

Hva gjør vi om vinteren?

Om vinteren fungerer troppene ganske likt som landspeiderne. Vi tar merker, går på turer, lærer knuter og navigasjon, og vi finner på gøyale aktiviteter på land. Men i tillegg til å gjøre landspeiderting, fokuserer vi mye på lærdom knyttet til sjøen og sjøspeiding. De gruppene som har store skøyter må ofte pusse treverk store deler av vinterhalvåret, mens mindre grupper med færre båter har bedre tid til å fokusere på andre ting.

Sommertokt

Tokt er det definitivt morsomste og beste med å være sjøspeider. I sommer arrangeres flere tokt av sjøspeiderne. Blant annet har nesten alle grupper som har seilskøyte bestemt seg for å bruke fire uker i sommerferien rundt i Skagerak og Kattegat. Vi skal seile til Kiel, København, besøke den nye øya til de danske speiderne, Middelgrunnen fort, og videre til Lisseberg og hjem igjen til Norskekysten. På dette toktet skal Havbraatt, Norges speiderforbunds egen båt, være med, og alle som kan og vil seile har muligheten til å melde seg på.

Av Grethe Lundgaard fra Bestum sjøspeidergruppe