Tips til speidergruppene i en ekstraordinær tid!

Datatid

Det kommer til å bli en annerledes tid fremover. Ingen grupper vil kunne ha fysiske møter eller turer i perioden fram til 30. april. Vi følger råd fra myndighetene og Norge Speider- forbund når det gjelder aktiviteter fremover og all aktivitet frem til 1. mai vil derfor kun være digitalt. Alle må nok dessverre forberede seg på at disse datoene antagelig vil strekke ut i tid. Det er viktig at vi som speidere tar samfunnsansvar, slik at vi sammen kan stoppe viruset.

Vi har prøvd å samle noen tips til aktiviteter man kan få til tross innepåbud! Selv om rådene under stort sett er basert på digitale hjelpemidler, så er det ingenting i veien for å gjøre dette på mer tradisjonelle måter som papir og blyant og via telefon.

Ta speidermerker hjemmefra:

Knutemerket: https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/knuter-flokk
Lær fire knuter og hva de skal brukes til.
Dersom dere ikke har tau hjemme, bruk gjerne skolisser. Det kan være lurt å bruke tau eller skolisser i forskjellige farger. De som ønsker kan lage knutetavle. Anbefaler enten papp, lerret, korktavle eller treplate. Knutene kan festet med lim (limpistol, trelim eller lignende). På korktavle kan knutene festes med nåler. Se vedlagt link for tips til læring; https://www.youtube.com/results?search_query=knuter+og+stikk
Småspeiderne kan f.eks. ta bilder av knutene sine sammen med en forklaring på hva de kan brukes til og sende det til gruppeleder eller flokk,- troppsleder.

Utfordringen for småspeidere: https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/utfordringen-smaspeider
Småspeidere kan sette seg en utfordring og sende informasjon om hva denne går ut på til nærmeste leder. Send noen ord om dere har tatt utfordringen eller om dere har begynt med en ny utfordring. Hvis dette er påbegynt så kan det hende at noen vil endre på utfordringen de begynte på, mens andre kan fortsette videre på utfordringen de har satt seg. Det kan også hende at noen må minnes på at de har satt seg en utfordring eller bør sette seg en helt ny utfordring.

Fordypningsmerket «God tørn» for flokk:
https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/god-torn
Den første delen av merket er at vi sammen skal være med på denne dugnaden å stoppe viruset. Vi skal vise at vi bryr oss om våre medmennesker. Det andre vi skal gjøre er at småspeiderne skal lage middag. Småspeiderne skal lage middag minst en gang denne måneden. Ta gjerne bilde og skriv en e-post om hva du gjorde og hvordan det gikk.
Husk på de rundt deg som kanskje trenger hjelp i tiden framover, jeg minner om speiderloven § 2 og 8:
§ 2. En speider kjenner ansvar for seg selv og andre.
§ 8. En speider gjør sitt beste i motgang og vansker.

Flaggmerke for småspeidere: https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/flagg-0
Fortell om eller tegn tre offentlige flaggdager i Norge (17. mai o.l.). Finn ut når flagget heises og fires i sommer- og i vinterhalvåret der du bor. Lær det første verset i flaggsangen. Vær med på flaggheising på et (senere) speiderarrangement. Forklar riktig behandling av flagget (hvordan det skal holdes, festes og brettes).

Fordypningsmerke “Kokk” for tropp – patruljemerke: https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen/kokk
Lag forskjellige middagsretter som hjemmelaget pizza, grillmiddag, kok grøt, eksempelvis risengrynsgrøt eller lag en tradisjonell norsk matrett, eksempelvis kjøttkaker i brun saus.
Dette bidrar til følgende mål;
K-7 Få erfaring med bruk av arbeidstegninger, oppskrifter og planleggingsverktøy.
K-8 Få øvelse og kunnskap innen bruk og vedlikehold av ulike redskaper.

Foruten nevnte merker, er det helt sikkert mange andre merker dere kan få til hjemmefra, titt litt i speiderbasen for å få ideer: https://speiding.no/speiderprogram/speiderbasen

Lag en lokal orienteringsløype

For å bidra til fysisk aktivitet har noen speidergrupper laget lokale orienteringsløyper med poster som speiderne kan gå en og en eller sammen med familien sin. Nødvendig utstyr vil være kompass, kart og sko/klær etter vær. Løypa kan også arrangeres som O-løp. Hvis man har mulighet så kan også løypa settes opp med flere hinder som skal forseres ved hjelp av ulike hint – her er det mulig å kommunisere med noen på telefon eller nett for å få hjelp.

Eksempel på poster:
Førstehjelp – oppgaven prøver speiderens evne for hvordan man behandler ulike sår og kuttskader eller benbrudd, brannskader o.l.
Fysikk for speidere – oppgaven prøver speiderens evne til å anslå mål, vekt, avstand, antall, mengde etc.
Primitiv mat – oppgaven gir speideren valg mellom ulike retter som kan tilberedes hjemme. Det ferdige resultatet kan dokumenteres med bilder og tekst og sendes inn til nærmeste leder i speidergruppen. Maten bedømmes etter prestasjon, temperatur, konsistens, smak og ettermæle (ryddig kjøkken, ikke søppel, rene henger etc.). Dette kan dokumenteres av speiderne hjemme via bilder, måling o.l. eller de kan få familiemedlemmer til å uttale seg.
Teorioppgave – oppgaven har mange speiderrelaterte spørsmål. Alle hjelpemidler er lov. Oppgavene kan leveres digitalt eller som bildefil av skriftlig svar.
Leirbålinnslag – oppgaven går ut på å forberede et innslag på 1-5 minutter som kan fremvises til gruppen digitalt eller filmes inn og sendes til gruppa. Innslaget blir vurdert ut fra kriteriene; kreativitet, engasjement og tidsskjema (innenfor 1-5 minutter).

Send ut “hjemmespeider pakker”

Noen speidergrupper har kjørt ut “hjemmespeider pakker” til speiderne sine.
Dette er et tilbud til speidere i flokk og tropp. Via Facebook, nettsider og/eller mail sendes det ut en rekke forskjellige aktiviteter og oppgaver med noen dagers mellomrom, der speiderne må ta innholdet i speiderpakkene i bruk for å løse dette. Oppgavene er f.eks. utfordringer i forskjellige knutemerker, surringer, makrame, litt “bålgreier”, hjemmedyrking og mye mye mer. Via digitale speidermøter kan man løse oppgavene i samarbeid. Det er viktig å IKKE rote bort eller kaste noe i pakkene, da det meste skal brukes MINST en gang iløpet av prosjektet. Prosjektene kan gjerne dokumenteres og legges ut på sosiale medier med emnetagg; #navnpåspeidergruppen #hjemmespeiding #hjemmetur e.l.

Tips til regler for digital samkvem

En speider er en god venn
Vi snakker og skriver pent om hverandre og til hverandre.

En speider er hjelpsom og hensynsfull
Vi har mikrofonen på “mute” når vi ikke snakker. Når noen ønsker å få ordet, sendes en melding i chatten. Da vil en av speiderlederne gi deg ordet. Vi bruker videomøter kun til speidermøter, patruljemøter og andre speiderrelaterte ting.

En speider tar ansvar for seg selv og andre
Dersom noe oppleves som ugreit, send en av speiderlederne en privat melding.

Det er mange forslag på digitale møteplasser, Google hangout, Microsoft Teams, Webex og ScoutLink – www.scoutlink.net og mange mange flere. Hør gjerne med andre for å få tips.

Frivillig Norge har lagt ut informasjon på digitale løsninger for grupper, her: https://www.frivillighetnorge.no/nyheter/digitale-verkt%C3%B8y-til-%C3%A5-kunne-jobbe-effektivt-hjemmefra

Lykke til

Vi håper tipsene vi har fått samlet i dette dokumentet kan være fine aktiviteter for alle speidere og deres foreldre og søsken nå når man allikevel sitter hjemme.
For andre tips viser vi til siste gruppe,- krets og korps- mail fra NSF, NSF sin nye Facebookside “Speiderledere i Norges speiderforbund” og generelle tips på gruppenes nettsider, Facebooksider, andre sosiale medier, aviser, lokalaviser og internett generelt.
Nå som vi alle må være hjemme er det fint å huske at det kan være godt å ta seg en tur ut i nærområdet. Kom gjerne med tips til turer dere gjør i deres nabolag og send tipsene til kretskontoret. Har dere andre ideer til aktiviteter som kan gjøres i denne tiden, tar vi gjerne i mot dette også. Mail: kontor@oslospeiderne.no