Vi savner speiderledere, er det deg vi savner?

Speiderunger jubler

Det å være speiderleder er et eget privilege jeg kommer til å verdsette hele mitt liv. Det å få se barn og unge vokse opp og se dem utvikle seg til selvstendige mennesker er noe av det som virkelig har gitt meg perspektiv på hva verdien av frivillighet er og gir. Mine yngste “speiderbarn” går nå på høyere utdanning, jeg er kun noen få år eldre enn dem, men allikevel kommer de alltid til å være de som reiste seg opp i kanoen, de som elsket Justin Bieber og de som ville høre enn natta sang uansett hvor stygt jeg sang.

Mange sier at frivilligheten er på vei mot å dø ut og selv om medlemstallene har vært lave en tid er de nå på vei mot å snu igjen her hos oss i spiedern. Vi ser hvordan fokuset på friluftsliv og helse er med på å bidra til dette. Det å lære både seg selv og andre nyttige ferdigheter som bål og førstehjelpkunnskaper er ofte noe vi assosierer speidern med. Det mange ikke ser er de andre tingene man får ut av det være med i speideren. Kunnskaper om natur, om samfunnet og lokalmiljøet, gjennom Speideraksjonen og flyktningearbeidet der, det å bli litt mer selvstendig, få tryggheten og tilliten man får på speidern gjennom lek og læring, det å få gå på turer, være på leirer og det å få en lederutdannelse. Fra man går på ungdomskolen tilbyr speidern kurs for de yngre i det å være patruljeførere og assistenter. Fra videregående og oppover tilbys kurs i lederutdannelse, tøffere frilufts kurs som brevandring og internasjonale kurs. Speideren har som en av sine største verdier troen på barn og unge og den selvstendigheten de skal kunne få i trygge omgivelser der utfordringer og eventyr er sentralisert.

I Oslospeiderne er det omlag 1 200 medlemmer, ca. 300 av disse er over 16 år. Det er disse 300 som organiserer gruppene, holder møter, lager turer og tar med barna på leir. Det er disse fantastiske menneskene som stiller opp og bidrar til at speiderne får et kreativt opplegg med ulike aktiviteter og nye eventyr. Disse lederne er revisorer, lærere, tømrere, smier, barnehageansatte, studenter, politifolk, kommunearbeidere, dagligledere, videregående elever, butikkmedarbeidere og så mye mye mer. De vil gi av seg selv og bidra til et unikt aktivitetstilbud for barn og unge. De er hverdagsheltene som går med speiderskjerf og alltid har en klem på lur når dette trengs.

Oslospeiderne øker som sagt i antall og vi vil så gjerne ta i mot alle som måtte ønske å bli med på eventyrene sammen med oss. Derfor etterlyser vi nå speiderledere. For å være speiderleder trenger du ingen forkunnskaper om det å knyte tau eller det å spikke, du trenger ikke å ha vært speider som ung, du trenger ikke å være den beste fjellklatreren eller den som har sovet under åpen himmel. Det eneste du trenger er å ville bidra.

Les mer på våre nettsider både om det å være speiderleder og hvilken gruppe du kunne tenkt deg å vært med i her: Våre grupper og Bli speider!
De beste eventyrene er i byen, bli med oss og skap de for barn og unge!

Av Eirin Kornelia G. Østensen